Jadłospis

zasady żywienia dzieci w małych zuchach

Nasze jadłospisy komponowane są tak, aby posiłki były: zdrowe, urozmaicone, chętnie zjadane przez dzieci. Równocześnie chcemy znaleźć kompromis między gustami i nawykami Państwa dzieci, co jak wiadomo jest niezwykle trudne, a wręcz nawet nie do końca możliwe, gdyż każdy z Państwa inne znaczenie nadaje pojęciu „zdrowe żywienie”, wykazując przy tym mniej lub bardziej rygorystyczne podejście.

W przygotowywaniu posiłków dla naszych podopiecznych używamy zdrowych tłuszczy tj. olej kokosowy, masło klarowane oraz mąki z pełnego przemiału, orkiszu, mąki ryżowej, gryczanej, sezonowych owoców i warzyw, ksylitolu.

Zupy są warzywne, bez nabiału, na maśle klarowanym, do drugiego dania używamy dużo kasz. Jedzenie ma jednak bardzo tradycyjny smak, znany dzieciom z domu. Zdobywamy możliwie najlepsze produkty u znajomych rolników i dostawców. Oferta ta jest wypadową poszerzającej się świadomości o wpływie żywienia na zdrowie człowieka, wykraczającą daleko poza tabelki kaloryczności czy przykładowe ilości białka w pożywieniu. Normy żywieniowe, choć ważne, na niewiele się zdają, kiedy jedzenie jest wysoko przetworzone, dodawane są sztuczne wzmacniacze smaku czy ignoruje się sezonowość oraz specyfikę energetyczną danych potraw.

Nasze jadłospisy były wielokrotnie poddawane ocenom dietetyków, również przy okazji udziału naszych placówek w różnorakich programach dotyczących zdrowego żywienia dzieci. Zostały z nich więc wyeliminowane produkty wysoko przetworzone typu danonki, serki, parówki. Nie podajemy tez dzieciom mleka krowiego. Równocześnie śniadania typu jaglanka czy owsianka są powszechnie uznane za zdrowe i chętnie jadane przez wielu ludzi w różnym wieku. Stanowią u nas alternatywę dla tradycyjnej przedszkolnej zupy mlecznej.

Ciasta, które pojawiają się w naszym jadłospisie są pieczone z wysokowartościowych składników. Ciasta, które przygotowujemy w przedszkolu w czasie KUCHCIKOWA tez bazują na mace orkiszowej, cukrze trzcinowym, mleku ryżowym.

Przykładowy jadłospis (dostępne również opcje bez glutenu, bez nabiału i wege). Pieczywo, wędliny, pasty i ciasta są wypieku i wyrobu własnego.